Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 5 min.

Upptäck de nordtyska hansestäderna och koppla av längs "den tyska rivieran"

Precis på andra sidan Östersjön ligger den tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern och lockar med vackra städer och enastående europeisk historia från både före och efter hansatiden. Och inte minst finns här natur. Massor av natur. Ja, faktiskt består en tredjedel av delstaten av skyddad natur, som omfattar allt från gröna skogar, långa vita sandstränder och kritvita klippor på ön Rügen...Og så er der jo de fantastiska sjölandskapen, bland annat runt delstatens huvudstad Schwerin och den största sjön som enbart ligger i Tyskland, Müritz.

Resan till Mecklenburg-Vorpommern är kort och enkel. Det är bara en två timmars färjetur från Gedser till Rostock. När du anländer till hamnen i Rostock, anländer du också till delstatens största stad. Bara i Rostock kan man spendera många dagar, men med sitt centrala läge fungerar staden också som den perfekta porten till resten av delstaten.

Mecklenburg-Vorpommern har 2000 km kust och cirka 2000 slott och herrgårdar som bara väntar på att utforskas. Här får du en inblick i delstatens mest spännande städer, vildaste upplevelser och varför kustlinjen kallas för "den tyska rivieran."

Stralsund

Historisk, gotisk arkitektur

Stralsund City Hall

I delstatens nordøstlige hörn ligger en av de större städerna, Stralsund, och där har den legat i nästan 800 år. Stralsund är en äkta hansestad, och dess speciella arkitektur präglas starkt av den tiden. Mariakyrkan, rådhuset, stadsmurarna, stadsportarna och handelshusen har gjort att Stralsund blivit en del av UNESCO världsarv. I den gamla stadskärnan möts man av den charmiga tegelstensgotiken, som även återfinns i andra städer i delstaten – men i Stralsund är den extra välbevarad.

Akvariet Ozeaneum är ett av de mer moderna höjdpunkterna, med över 5000 havsdjur från världens olika hav som simmar runt i de cirka 50 olika akvarierna.

Stralsund fungerar samtidigt som "porten" till semesterön Rügen, så ett besök i den ena staden innebär nästan automatiskt ett besök i den andra.

Wismar

Vidunderlige Wismar

Den gamle havn i Wismar i Nordtyskland

Wismar är ytterligare en ikonisk hansestad som ligger precis vid Östersjökusten. Precis som Stralsund är Wismar en del av UNESCO

världsarv och rymmer liknande arkitektoniska skatter. Det är framför allt den otroligt välbevarade stadskärnan runt det stora, historiska torget som imponerar. Det är också runt torget som du kan uppleva de karaktäristiska gavelhusen, som "Alter Schwede", som stått där sedan cirka 1380.

I Wismar hittar du också vackra exempel på medeltida tegelstensgotik, med stadsporten Wassertor och kyrkorna Sankt Georgen, Sankt Marien och Sankt Nikolai. Samtidigt har staden en charmig hamnmiljö runt den gamla hamnen, som under sin storhetstid var en mycket viktig del i handeln med Skandinavien och de baltiska länderna.

Wismar ligger ”mitt emellan” Rostock och Lübeck, och hamnar därför ofta lite i skuggan av dessa två. Det är mindre än en timmes bilresa från båda städerna till Wismar. Du kan läsa mer om sevärdheterna, restaurangerna och stadslivet i Wismar här.

Wellness och kejserlig badarkitektur

Tysk lyx när den är som bäst

Spa, wellness

Det är ingen hemlighet att tyskarna älskar havet och kusten – särskilt eftersom de inte har så mycket av det. Men Mecklenburg-Vorpommern har gott om kustlinje, och därför finns det en lång tradition av att utnyttja havet som en äkta lyxvara. Denna tradition går faktiskt tillbaka till hertig Fredrik Frans I av Mecklenburg-Schwerins (1756-1837) regeringstid.

År 1793 satte Fredrik Frans I igång byggandet av en rad gäst- och semesterhus i badorten Heiligendamm. Arkitekterna valde en klassisk, antik stil med pelare och snövita fasader. Stilen spred sig senare längs kusten, men Heiligendamm förblir den ursprungliga naturliga spa-upplevelsen. Idag är Heiligendamm känt som ett litet, vitt och idylliskt semesterparadis med fantastiska möjligheter för strandutflykter, spa och wellness i natursköna omgivningar.

I den något större grannstaden Kühlungsborn hittar du ännu fler möjligheter för spa och lyxiga vistelser. Detta beror främst på den ökade efterfrågan på badsemester vid Östersjön som började runt år 1900, vilket fick tre små städer att smälta samman till semesterorten Kühlungsborn. Om du promenerar längs den lååånga stranden kan du också se hur den "kejserliga badarkitekturen" satt sina spår här. Längs stranden finns också hundratals strandkorgar, som är ikoniska för de nordtyska kusterna. Från Kühlungsborn går även badtåget Bäderbahn Molli, ett charmigt ångtåg som passerar de stora spa- och badorterna, inklusive Heiligendamm.

När vi talar om wellness får vi inte glömma Rügen, som också har en rik historia inom den klassiska tyska kurtraditionen. Här hittar du även det enorma semesterkomplexet och badhotellet Prora, som byggdes av nazisterna på 1930-talet. Idag har platsen omvandlats till lyxlägenheter och moderna spahotell. Rügen är fullt av mysiga badorter och charmiga strandpromenader med de karaktäristiska badbryggorna. Perfekt för en badsemester i vackra, natursköna omgivningar.

 

Mecklenburg-Vorpommerns hemsida kan ni hitta en ännu större översikt över delstatens många möjligheter!