Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 6 min

Berlins kyrkor och slott

Berlins kyrkor och slott tar dig med på en resa genom historien. Utforska fantastiska byggnadsverk, ruiner och vackra restaureringar som rymmer symbolik och minner om både kungarnas storhetstid och krigens fasor. 

Häng med till historiskt intressanta upplevelser och berättelser om rikedom, makt, splittring och återförening i fantastiska Berlin. 

 

Berliner Dom – där Hohenzollern vilar

Berliner Dom

Berlins domkyrka, som samtidigt är stadens största kyrka, ligger på ön mitt i floden Spree, Spreeinsel. 

Berliner Dom är platsen för officiella gudstjänster där statsöverhuvuden deltar och det finns massor att utforska. Upptäck kyrkans många olika rum, alla med sin egen kyrkliga funktion – dop- och bröllopskyrkan, den mindre gudstjänstkyrkan och naturligtvis den stora gudstjänstkyrkan som är överväldigande med sitt imponerande kyrkorum. 

Som något unikt har man möjlighet att komma ner i Hohenzollerns gravkrypta. Här vilar de kungliga familjemedlemmarna från huset Hohenzollern, den kungliga släkten med anor ända tillbaka till år 1061. 

Du bör inte heller gå miste om den speciella utsikten över floden Spree och Berlin från kyrktornet, som är öppet för besökare.  På ön finns även flera av stadens museer – Neues Museum, Altes Museum och ytterligare tre världsberömda museer ligger här. 

Läs om Museumsinsel här.

Berliner Dom, Am Lustgarten, 10178 Berlin

Sanssouci – Nordeuropas Versailles

Sanssouci

Fredrik den Stores sommarpalats i Potsdam ligger en kort bilfärd från centrala Berlin. Och det är helt klart värt att tillbringa en halv till en hel dag till Potsdam, som är fullt av historiska upplevelser – även utanför slottet. 

Även om det är lite mer intimt, betraktas slottet som det tyska Versailles. Och det finns nästan lika mycket att utforska som i den franska barockpalatset. Bara trädgården i sig själv har en mängd tempel, fontäner, romerska bad, ett kinesiskt tehus och till och med ytterligare några slott: Neues Palais och Charlottenhof. 

Innanför slottet känner du historiens vingslag och de preussiska kungarnas storhetstid – ända från marmorhallen och sovgemaken till slottets imponerande korridorer. Slottet är mycket väl underhållet och finns på Unescos världsarvslista, som är en garanti för att det är sevärt. 

Potsdam bjuder på mycket mer än bara Sanssouci. Här kan du också besöka det mindre slottet Cecilienhof. Det var precis här som segerherrarna efter andra världskriget möttes för att dela upp de sönderbombade länderna mellan sig vid Potsdamkonferensen. Slottet är öppet för besökare, så du kan ta dig runt i arbetsrummen och konferenssalarna där Truman, Stalin och Churchill tillbringade nästan hela sommaren 1945 och skrev ett viktigt kapitel i världshistorien. Ta också en tur till de legendariska Babelsbergs filmstudior, där 1920-talets filmstjärnor var verksamma. 

Se mer om slottet och upplevelserika Potsdam här.

Schloss Sanssouci, Maulbeerallee, 14469 Potsdam

Gedächtniskirche – läppstiftet och puderdosan

Die Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche

Kyrkan vid Kurfürstendamm är ett måste gå om du vill komma nära Berlins och Tysklands turbulenta historia. 

Den ursprungliga kyrkan byggdes redan 1895 som en nyromantisk kyrka med massor av utsmyckningar och dekorationer. Kyrkan hade inte mindre än sex torn och man lät uppföra den för att hedra kejsaren Wilhelm den förste – kejsaren som med sin kansler Otto von Bismarck som krigisk regeringschef härskade under bland annat kriget mot Danmark 1864. 

Efter andra världskriget stod kyrkan sönderbombad med bara ett torn kvar. Istället för att antingen riva kyrkan eller bygga upp den på nytt, lät man ruinen stå kvar som ett minne av krigens fasor och meningslöshet. 

Vid sidan om byggde man en helt ny kyrka med en mycket speciell arkitektur, som går under smeknamnen ”läppstiftet” och ”puderdosan”. Den nya kyrkan är en mycket vacker och stämningsfull plats med tusentals mosaiker ut mot ruinen av det gamla kyrktornet som nu också kallas ”den ihåliga tanden”. I det som finns kvar av den ursprungliga kyrkan har man skapat en minneshall mot krig. Här kan du samtidigt se några av de ursprungliga mosaikerna som skildrar kejsar Wilhelm den förstes liv. 

Se vad du kan uppleva i kyrkan här.

Breitscheidplatz, 10789 Berlin, Tyskland

Charlottenborg – drottningens vackra residens

Charlottenborg

Drottning Sophie Charlottes slott är Berlin största. Det hette egentligen Lietzenburg, men efter drottningens död döptes det om till hennes ära. Idag är slottet ett överdådigt museum med franska målningar, magnifika salar och salonger. 

Slottet rymmer massor av bra historier. Till exempel om rummet som uteslutande bestod av bärnsten – utfört av en dansk bärnstensmästare. Rummet beskrevs som världens åttonde underverk, och det låter otroligt men bärnstensrummet flyttades i sin helhet till S:t Petersburg då det förärades i gåva till tsaren Peter den Store år 1716. 

Man kan lätt tillbringa en halv dag på Charlottenborg där trädgården rymmer ännu fler museer. Till exempel trädgårdsslottet Belvedere, som idag huserar en stor porslinssamling.

Slottet Charlottenburg, Spandauer Damm 10–22, 14059 Berlin

Gendarmenmarkt – kanske stadens vackraste torg?

Gendarmenmarkt

Alla bör unna dig ett besök på Gendarmenmarkt när de är i Berlin. Här är verkligen vackert! Därför är torget också av många utropat till Europas vackraste torg. I vilket fall som helst är det Berlins vackraste. Det beror främst på den anmärkningsvärda arkitektoniska triangeln av formidabla byggnadsverk. 

På torgets norra sida ligger den franska katedralen, som ursprungligen uppfördes till de franska hugenotterna, och på den södra sidan ligger den tyska katedralen. Tillsammans med Schinkels konserthus i mitten av torget skapas en mycket speciell, vacker atmosfär omgiven av imponerande arkitektur. 

Gendarmenmarkt är inte bara platsen för otaliga kulturella evenemang, konserter och julmarknader, utan spelar också en viktig roll i landets historia. Det var här den så kallade ”Potatisrevolutionen” utspelade sig, när den tyska befolkningen 1848–1849 gjorde uppror mot de stigande matpriserna. De som stupat hedrades i den tyska kyrkan innan de bars till gravplatsen. I konserthuset kunde man 1991 höra tonerna av Beethovens nionde symfoni bli uppfört för DDR-regeringen, som en sista krampryckning kvällen före regimens slutgiltiga fall.  

De franska katedralen fungerar fortfarande som kyrka, men huserar också museet över hugenotterna. I den tyska katedralen har man fri entré till en fast utställning om demokrati. 

Läs mer om det vackra torget här.

Gendarmenmarkt, 10117 Berlin

 

Instagram-användarnas bilder från #gendarmenmarkt

Berliner Stadtschloss – återuppbyggnaden

Berliner Stadtschloss

Efter murens fall stod DDR:s regeringsbyggnad, Palast der Republik, kvar med allt vad det innehöll av betong, glas, stål och inte minst 5 000 ton asbest. Men långt innan dess fanns det ett kungligt slott på platsen. Och så blir det snart igen. 

För regeringsbyggnaden revs. Asbesten avlägsnades och de imponerande mängderna stål återanvändes bland annat i Volkswagens fabriker och även vid uppförandet av Burj Khalifa – den högsta byggnaden i Dubai. 

Idag har man kommit långt med återuppbyggnaden av det nya kungliga slottet, som med en stor portion nostalgi och nationell stolthet snart kan öppna dörrarna till ett modernt kulturhus. Titta förbi byggarbetsplatsen där Berliner Stadtschloss redan har rest sig mot himlen på Schlossplatz, centralt beläget precis vid sidan av Alexanderplatz. 

Läs mer om det nya slottet här och se även live webcam från bygget här.

Berliner Stadtschloß, Schlossplatz, 10178 Berlin

Instagram-användarnas bilder från #stadtschloss